Cyklisk hälsa
Min man sade vid ett tillfälle till mig; ”Måste du vara så uppig och nerig?” Jag svarade inte då utan tog det direkt som en förolämpning. Men kommentaren stannade kvar i mig. Först funderade jag över VAD jag skulle göra för att undvika att vara så uppig och nerig. Jag försökte förstå och lägga märke till vad det var han menade, för JAG hade inte lidit av detta i mitt liv. Jag började fundera över hur hans humör egentligen var beskaffat, varför han INTE var uppig och nerig och varför ett jämnt, stabilt känsloläge egentligen skulle vara normen? Finns det någonstans bevisat att det skulle vara mer rätt? Mer bra?
Frågan levde i mig under en längre tid. Sen plötsligt en dag trillade poletten ner - vi kvinnor har olika hormoncoctail varje dag i månaden. Vår fysiologi ger oss olika kemiska förutsättningar varje dag. Hormoner som går upp och ner; peakar och faller. Svaret borde ju verkligen vara ja! Ja, jag måste vara uppig och nerig för så ser mina förutsättningar ut. Till skillnad från dina. Jag började allt mer njuta av och se det fina i att ha den här unika, kvinnliga variationen i mitt liv. Tänk bara vilken fördel att få så många infallsvinklar. Under en månad. Efter förutsättningen att ALLA känslor är bra och har en funktion, så får vi ju chansen att se livet genom så många olika filter. Och på så vis uppleva och utveckla vårt känsloliv, få fler perspektiv och lära oss hantera ett enormt spann av känslolägen och fysiska förutsättningar.
Har du någon gång funderat på vilka skillnader det är på mäns och kvinnors hormoncykel?
En kvinnas hormoncykel är ca 28 dagar. 21-35 dagar). Ingen dag är den andra precis lik när det kommer till den hormon-coctail som utsöndras i hennes system och påverkar hennes fysiologi, psykologi och prestationsförmåga. Hennes hormonutsöndring kommer att domineras av det anabola, uppbyggande könshormonet Östrogen samt det katabola, nedbrytande hormonet Progesteron. De fyra veckorna i månaden kommer att skapa varierande förutsättningar för kvinnan att tex träna, fokusera och prestera.
En mans hormoncykel är 24 timmar och ser liknande ut varje dag i månaden. En ökning av testosteron och kortisol som nåt sin topp på morgonkvisten och ger energi och fokus, avtar successivt framåt eftermiddagen och kvällen. I takt med att hormonnivåerna går ner, går även energi och fokus ner. En man har, hormonellt sett, likande förutsättningar att träna och prestera alla dagar i månaden.
Visst är det intressant? Att vi män och kvinnor både har likheter i vår fysiologi och psykologi, men även olikheter? Och visst vore det oerhört intressant om båda kunde få förhålla sig till sina unika förutsättningar och liksom jobba med, inte mot sin fysiologi. Så hur kommer det sig att att all idrott och träning samt tävling, hittills i stort sett ignorerat denna faktor? Hur kommer det sig att vi vet så LITE om kvinnors hälsa och förutsättningar?
Forskning har genom tiderna i stort sett bara bedrivits av män. På män. För män. Det har ansetts enklast och mest intressant. Kvinnor med sin cykler och varierande förutsättningar, har ansetts var för krångliga att ha med i vetenskapliga studier. Man har i stället forskat på en ”normal man”, dvs ca 35 år, av medellång som väger ca 75 kg och har ljus hudfärg. Ändå har man sen applicerat resultatet från dessa studier, på alla. Inklusive kvinnor. Mannen har varit norm, och det som faller utanför normen har ansetts avvikande. Onormalt. Kallats för kvinnosjukdomar och bedömts i många och mycket som ”nervösa besvär”.
Det finns en lång tradition inom sjukvården att behandla kvinnors besvär som avvikande. Kalla dem för ”kvinnosjukdomar” och anta att det är psykiska åkommor; nervsvaghet, hysteri, mm som orsakar ospecifika symptom. Länge har man betraktat kvinnors fortplantningsförmåga som ett hinder för att göra ansträngande saker som att tex prestera fysiskt. Eller läsa böcker, något som ansågs farligt för kvinnor för några hundra år sen. Eller arbeta. Eller rösta. Än idag bemöts kvinnor annorlunda än män i vårdsammanhang. Kvinnor som söker vård för tex smärta, utmattning, dåligt mående mm, får oftare en psykisk diagnos, än män som kommer in med samma symptom. Kvinnor får oftare ett läkemedel utskrivet än män. Män får i snitt dyrare läkemedel utskrivna än kvinnor. Män får oftare kirurgiska ingrepp och operationer då de i högre grad bedöms behöva full funktion i kroppen. Visst är det hisnande?
En som fokuserat på detta område är Stacy Sims, som skrivit boken ”ROAR - women are not small men.” I den går hon igenom kvinnans olika faser i månadscykeln och ger även handfasta tips och råd kring hur vi kvinnor bör förhålla oss till träning, tävling, prestation men även nutrition, återhämtning mm. Med andra ord - hur vi jobbar MED våra förutsättningar och inte emot.
I veckans avsnitt av Holisticpodden, pratar vi om cyklisk hälsa och går djupare in i de fyra olika veckorna och reder ut vilka förutsättningar som råder samt hur vi kan förhålla oss till detta. Vi hyllar det faktum att kvinnans kropp en gång i månaden tar sats och bäddar för ett mirakel - att skapa ett liv! Klart det tar sig uttryck i våra kroppar och sinnen. Vi tittar även på hur vi kan lära oss me om hur vi optimerar hälsa, välmående och prestation. Och som alltid gör vi detta ur ett holistiskt, frisktänkande perspektiv.
Lyssna gärna till ”cyklisk hälsa” i holisticpodden. Och ta hand om dig.
/ Anna
Comments