top of page

PEPTALK

När pandemin kom och tvingade många till arbete hemifrån, hade åtminstone jag en tro och en förhoppning om att det skulle leda till MER vardagsmotion för var och en. Det skulle ju vara ett sätt för folkhälsan att utvecklas och för individen att stärka sitt immunförsvar. Nu, ett år senare, kan vi konstatera att hemarbetet ledde till MINDRE rörelse och vardagsmotion. Folk är överlag mer stillasittande nu är tidigare. Därför vill vi så himla gärna ge er ett PEPTALK med våra bästa tips och råd kring hur man kan få in mer rörelse och hälsa i livet. I stort och smått.

I veckans avsnitt av Holisticpodden kommer du få TIO riktigt bra tips och råd som vi hoppas ska PEPPA dig till att få in mer rörelse i livet. Vi är ju som bekant skapade för att röra på oss. Vår kropp och vår hjärna behöver rörelse för att må som bäst. Vi behöver MINST 10.000 steg om dagen, gärna mer. Vi behöver träna vår kondition genom att höja pulsen, svettas och flåsa. Vi behöver belasta våra muskler och vårt skelett varje vecka. Och vi mår otroligt bra av att komma ut och andas frisk luft och vara i naturen. Det är bara så!


Så vad kan DU göra för att komma igång nu; idag, med mer hälsa och välmående och rörelse? Här är vår tio super-dudper-pepp:


1. SLUTA hitta ursäkter och bortförklaringar. Sluta skapa anledningar till varför du inte hinner, kan, orkar etc. BÖRJA istället leta efter luckor, möjligheter och orsaker till att just du kan göra detta på ditt sätt, efter dina förutsättningar. Vad är tex det MINSTA du kan göra varje dag? Det är 100% bättre än noll!


2. FRAMTIDSFÖRANKRA. Vad är det, kanske du undrar? Jo men det är en coachingteknik som hjälper hjärnan att bortse från vad vi tror är möjligt och omöjligt; görbart osv… Du flyttar ditt fokus långt fram i tiden; kanske 15 - 20 år. Du föreställer dig hur ditt liv kommer att se ut då, om du fortsätter med vanor du har nu. Hur kommer det bli om du INTE börjar röra på dig mer? Tar tag i din hälsa? HUR kommer du att må då? Sen förställer du dig hur du VILL ha det om 15-20 år. Hur du vill må. Hur du vill ha det. Vad vill känna och uppleva då. Utifrån denna härliga målbild, fråga dig själv vilka förändring du behöver gör nu och förvalta, för att du ska nå din avlägsna målbild. Vad kan du komitta till och hålla i från och med nu?


3. SÄTT MÅL. Vi kan knappt komma på något mer effektiv och magiskt recept på att lyckas, än att sätta mål. Det funkar så löjligt bra att man blir full i skratt. Det är precis som att knappa in en adress i sin inre GPS. Det du målsätter ger dig inte bara kraft och lust, det ger dig även riktning. Med dessa faktorer i ryggen, når de flesta sina mål SNABBARE än de nånsin trodde. Vad vill du målsätta?


4. SE DITT EFTER FÖRE. Företäll dig hur det kommer att kännas EFTER att du har gjort det du behöver, tex kommit ut och tränat. Föreställ dig redan innan du gjort det, hur nöjd och glad och stolt du kommer vara efteråt. Föreställ dig även hur det kommer kännas om du struntar i att göra det du bör. Hur sur du kommer vara på dig själv. Hur seg och besviken du kommer känn dig. Hur resultaten uteblir och målet skjuts upp.

5. KUNSKAP. Det finns få saker som är så peppande som att skaffa kunskap om det man gör. Med kunskap kommer en visshet orm att det man gör är rätt och riktigt. Att det funkar och kommer ge effekt. Inget är så tråkigt som att lägga tid, energi och pengar på något som man inte riktigt vet om det kommer att funka. Tex att gå till gymmet och lite på måfå dra i vikter här och där och inte alls veta vad man ska göra eller hur, hur många, hur ofta eller varför. Därför är vårt tips till dig att du hittar några riktigt bra böcker. Eller poddar. Eller filmer. Vad som helst som har en bra källa och innehåller riktigt bra kunskap om det du behöver veta.


6. PT. ALLA borde nån gång i livet investera i en träff med PT. En personlig tränare kommer att ge dig dina bästa, personliga tips och råd på hur just du bör sköta din hälsa. En PT ser dig och dina personliga förutsättningar och anpassar därefter. En PT ger dig kunskap för livet. Kunskap som är viktig på riktigt. Dessutom brukar det vara en höjdare att få träna med PT. Det är peppande, motiverande, utvecklande och riktigt fint för jaget.


7. TRÄNINGSKOMPIS. En suverän garanti för att få träningen gjord, är att ha en (eller flera) träningskompis. (ar) Genom att komma överens med en annan, ökar du pressen på dig själv att göra det där träningspasset du förutsatt dig. Vi människor är mer benägna att göra för andra än oss själva. Ofte blir det dessutom så att ni kan växeldra, du och din kompis. En dag är det du som trycker på och vill komma ut. Nästa gång är det du som blir utdragen. Plus det är väldigt trevligt att ha någon att dela upplevelsen med. Skaffa en träningskompis. Eller flera.


8. STEPS. Det sägs att vi människor genom historien tagit ungefär 18.000 steg per dag för att överleva. Kanske fler. Vi brukar tipsa om att bestämma sig för att ta minst 10.000 steg varje dag. Det är hälsosamt. 10.000 steg motsvarar ca 990 minuters promenad sammanlagt. För att få ihop till detta får en nutidsmänniska ofta tänka till lite. Har man ett stillasittande jobb, får man hitta luckor och möjligheter till att samla steg. Det brukar i bästa fall bli en rolig och peppande tävling med sig själv att få ihop dessa steg varje dag. Tar du utmaningen?


9. HALVTIMME RÄCKER. Hur många gånger har jag inte tvekat inför ett träningspass. Dragit mig. Gjort något annat rätt meningslöst, tex glott på min mobil. Vips har 30 minuter gått åt till inget annat än att våndas. Tid som jag lika gärna kunnat lagt på att göra vad som helt i träningsväg, så hade jag varit klar. För 30 minuter räcker. Punkt. Gör nåt i 30 minuter så är du faktiskt klar sen. Ett tips är att skriva ihop eller skaffa av pt, ett antal 30-minuterspass och ha dem tillgängliga. Gärna av olika ”smak” och intensitet, för att kunna välja efter dagsform.

10. NET - NO EXTRA TIME. Detta fantastiska tips handlar om att hitta luckor i vardagen där träning och rörelse kan äga rum. Jag ÄLSKAR NET. Ex, om jag ska till mitt jobb så kan jag välja att cykla dit och hem. Eftersom jag ändå ska färdas dit och hem, är det No Extra Time jag får min träning gjord på. Eller om jag ska skjutsa barnen till träning och sedan vänta medan de tränar, så kan jag använda denna lucka till min egen träning. Eller om jag behöver gå och handla, så kan jag ta min stora ryggsäck och gå till affären och tillbaka. Effekten blir en bra promenad med viktbelastning på vägen hem. Vart i livet finns dina NET-luckor?


Detta, mina vänner, är TIO starka tips och råd som passar alla! Allt kanske inte passar alla, men det räcker med att du komiker till EN sak och håller i den. Heja dig!


ALLTSÅ:

1.SLUTA HITTA URSÄKTER

2. FRAMTIDSFÖRANKRA

3. SÄTT MÅL

4. SE DITT EFTER FÖRE

5. SKAFFA KUNSKAP

6. ANLITA PT

7. SKAFFA TRÄNINGSKOMPIS

8. SAMLA STEPS

9. HALVTIMME RÄCKER

10. NET - NO EXTRA TIME

196 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

コメント


bottom of page