Uttrycket dos/respons kommer från början från farmakologin; läran om läkemedel och dess verkan. I farmakologin vet man att noga avväga perfekt verksam dos för att uppnå det sk ”terapeutiska fönstret” - den dos där läkemedlet verkar som bäst för individen i fråga. För liten dos ger för liten eller utebliven effekt. För stor dos ger för kraftfull eller till och med toxisk effekt. Man vill med andra ord dosera så det blir som i Guldlock, inte för mycket, inte för lite utan ”juuuuust right”.
I bilden ovan ser man det terapeutiska fönstret markerat som en blå rektangel. Det visar den zon där en viss dos ger en önskad respons.
Tänk om vi tillämpar dos/respons-uttrycket på fler områden i livet för att få bättre förståelse för balansen i livet? Vi menar tex dosen av:
Träning och belastning
Prestation
Krav
Vila och återhämtning
Lek
Kreativitet
Näring och kalorier
Ev alkohol och andra ”drugs of choice”
Skärmtid
Tid ute i naturen
Egenvård
Socialt umgänge
Intimitet
Hur ofta stannar vi upp och reflekterar över hur vi doserar livets ingredienser? Tja, inte vet jag, men personligen har jag en vana av att stanna upp först när det är lite sent. När varningsklockorna klämtat öronbedövande ett bra tag. Medan jag tänkt; ”vänta, jag ska bara ……”
Tänk om dessutom skulle ta hänsyn till två saker till;
vem är individen som ska ha dosen? Och
vilka förutsättningar råder kring den individen just nu?
Vi är alla olika. Inuti och utanpå. Vi är lika och olika, brukar vi säga. På samma sätt som vi förenas i alla våra mänskliga likheter, likväl skiljer vi oss åt i våra unika förutsättningar och behov. Har du nån gång märkt att dosen inte ger den effekt den brukar? Jag vill ge tre exempel:
Första koppen kaffe på morgonen kan smaka ljuvligt. Den landar fint i din vardag och får dig att piggna till. Den sjuttonde, lite sura och vidbrända koppen kaffe har inte alls samma effekt. Den får dig bara att må illa. Du har överdoserat koffein.
Det är vår, snön har smält bort, fåglarna kvittrar och du får för dig att ta din löpträning igen. Du minns att det kändes bra i slutet av förra sommaren, du brukade kunna springa springa 5 km i hyfsat bra tempo och känna att löpning gjorde dig piggare och gladare. Du tar fram löpskorna, sticker ut på din vanliga runda och håller det tempo du minns. DU kommer hem och är helt slut och ledbruten i dagar efteråt. Du har underdoserat löpträning i ett halvår. DU behöver trappa upp lite långsamt under några veckor, för att hamna i fas igen.
Du har haft det enormt stressigt på jobbet. Och privat. Det har helt enkelt varit mycket. Lite för mycket. Under en längre period. Du går på aw med dina vänner, fast du egentligen inte orkar. Du tar ett glas vin, men märker knappt av effekten av vinet för du är för trött. Du vaknar upp med baksmälla från hell; så brukar det inte bli? Du har underdoserat vila och återhämtning under en längre period. Kroppen och psyket reagerar inte som vanligt, utan är kanske mer eller mindre känsligt.
Om man tittar på dos/respons-kurvan så kan det vara som om att det terapeutiska fönstret i vissa perioder i livet har förskjutits åt vänster i bild. Den mängd träning som vanligen landar väl i kroppen, kanske gör att du däckar och måste vila i flera dagar, under en period av hög stress. Din lust att umgås socialt och bli uppåt och påfylld, kanske är minskad under perioder av ”mycket” stress och press. Ditt behov av återhämtning kommer definitivt att öka i de faser i livet då du även presterar mera.
Så hur gör man för att bli bättre på dos-respons i livet? Vi har faktiskt tre handfasta tips:
Planera. Utifrån de kunskaper och erfarenheter du har, se till att göra en bra och hållbar plan. Tänk tex på dygnets tre 8:or; 8 timmars sömn, 8 timmars arbete, 8 timmars lek och nöje.
Anpassa efter vem du är och vad just du behöver samt vart du befinner dig i livet. Hur är dina förutsättning just precis nu och hur kan du anpassa dina planer efter dem.
Utvärdera. Låt oss säga att du kört på i en vecka. Kanske göra små anteckningar om hur det går för dig. Hur du mår och hur responsen verkar bli. Vid veckans slut, för sök att skapa dig en uppfattning om hur väl du prickat in det terapeutiska fönstret när det kommer till balans och välmående i livet.
Hoppas du tycker denna text var upplysande. Lyssna gärna på veckans avsnitt av holisticpodden som så klart heter dos/respons.
/ Anna
コメント