top of page

Detox

Uppdaterat: 2 nov. 2020Detox trendade som modeord för ungefär 10 år sedan. Själva ordet i sig betyder avgiftning. En detox har mycket handlat om att ändra sin diet, utesluta ”gifter” och dessutom avgifta kroppen med diverse växtbaserade juicer. Att vi människor överlag inte gör de bästa valen för vår hälsa nu för tiden, är bortom all tvekan. Frågan är dock vad som faktiskt funkar, när det kommer till önskan att avgifta vår kropp.


Idéerna om att avgifta och rensa kroppen är långt ifrån nya. Under 70-talet ansågs det vettigt att rena kroppen genom en fastekur någon vecka per år. Men bruket av fasta är mycket äldre än så. Många religioner påtalar även fasta, som ett sätt rena sig.


Jag minns med ett leende hur min Farmor; Himmi, hade fastevecka på vårt landställe, en gång per år. Mig sig i sitt uppdrag hade hon sin väninna Hanta-Britta. De steg upp efter en tilltagen sovmorgon och drack ört-the på bryggan. Sedan gjorde de någon sorts gymnastiska övningar på dynor ute på gräsmattan. Efter det var det dags för tomat- och morotsjuice. När klocka slagit tolv, gick gränsen för farmors etik och moral kring alkoholhaltiga drycker. Fastan efter lunch bestod därför av bärs. Hahahahahaha… Nöjda, fastande damer i blommiga bikinis, jäste sen i eftermiddagssolen, med varsin öl i handen. Eller glas vin. Eller vad det nu kunde vara.


Men funkar det då? Att ”städa ur kroppen” genom intag av vissa grödor, juicer mm? Nja, inte mycket pekar på det. Visst kan det kännas bra; riktigt bra. Och visst är det bra; jättebra, att byta ut tex alkohol-, koffein- och sockerhaltiga drycker mot tex en grön smoothie. Eller röd, gul, lila juice. Och visst är det gynnsamt och aldrig försent att börja utesluta livsmedel som mer är en belastning för kroppen, än en källa till hälsa. Att välja en bättre kosthållning är självklart hälsobringande, på kort och framförallt lång sikt. Ett beslut att äta och dricka bättre, kan stärka både kroppen och sinnet. Men tanken på att ”avgifta sig” med vissa juicer, är missvisande.


Naturliga reningsverk finns redan i kroppen

Visste du att kroppen har inbyggda reningsverk? Flera styckna till och med. Vi har:

Blodet

Lyftsystemet

Våra tarmar

Lungorna

Levern

Njurarna

Och huden

Alla dessa är våra förträffliga reningsverk, och de är väldigt effektiva. Med lite humor skulle man kunna säga att allt vi behöver göra för att ”detoxa” alltså är att kissa, bajsa och andas. Bra va?


Sen är det ju också så att mycket av den mat vi nu för tiden anser vara ”normal” innehåller mängder av sånt vi inte behöver så mycket av; socker, konserveringsmedel, diverse onaturliga tillsatser, mm. Ett smart val är så klart att inte utsätt kroppen för sådant, utan redan från start välja en hälsosam kosthållning som bygger på ”ren” mat och bra råvaror.


Vi på form holistic, jobbar alltid med helheten i åtanke. Därför känns det spännande att filosofera kring av en holistisk detox skulle kunna innebära. Grundat i ett prat som uppstod i veckan, om att rensa och rena språket vi använder från dag till dag, ger vi oss ut för att se hur man detoxar sin fysiologi, sin psykologi och sina relationer och sin kommunikation.


Senste avsnittet av holisiticpodden är som alltid en mix av fakta och filosofi. Därför avlivar vi några myter, samtidigt som vi kanske ger upphov till några nya. Vem vet? Den som lyssnar och prövar får se, helt enkelt.


Varmt välkommen till den peppande, upplysande och hoppfulla form holistic-känslan.

72 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

PEPTALK

NACKSKOTT

Comments


bottom of page