top of page

7 steg till att lycka med förändring



En gång för några år sedan avgav Niki universums kortaste löfte. I ungefär tre sekunder höll han sitt godisfria år. Det var ju inte så inspirerande. Efter det har han vässat sina strategier och faktiskt haft tre helt godisfria år. Och därmed är det med nyårslöften som med allt annat - man blir bättre på det man tränar på, och det är är helt ok att vara sämst i början.


Men vad tycker vi om nyårslöften egentligen? Är det kraftfullt och tilltalande, eller bara klyschigt och kortvarig? Måste man sätta mål och förbättra sig hela tiden? Räcker det inte med att bara vara nöjd? I dag har vi spelat in ett avsnitt av Holisticpodden där vi pratar om detta ämne. Både Niki och jag är rätt överens om att vi i alla fall gillar nyårskraften. Är man nöjd så är man nöjd och det finns väl få saker som är så härliga som att leva i ett tillstånd av att vara nöjd. Men jag tror att alla människor bär ett behov av att få utvecklas och växa. Precis som att barn hela tiden befinner sig i en utvecklingstrappa, så tror jag att vi vuxna oxå gör det. Att vi, precis som barn, behöver ta nästa steg. Utmana oss. Gå vidare. Vara modigare. Utvecklas. Livet ut.


Nyår är en kraftfull och tydlig start- och stopp-tid. Varför inte använda kraften av ett nytt år och ta tag i de där gamla önskedrömmarna som du hittills skjutit upp till ”sen”? Här delar vi med oss av sju effektiva steg till att gå från ett klyschigt nyårslöfte som du inte ens tror på själv, till ett nästan idiotsäkert steg-för-stegprogram mot ditt mål och drömmar. I podden blir du dessutom guidad igenom målsättningsprocessen av Niki som ju är utbildad och erfaren professionell coach.


Med detta önskar vi dig ett riktigt gott nytt 2019.




1. OK; vi tar det viktigaste först. Skapa dig en inre bild av det du vill uppnå. Fantisera och lev dig in i en tidpunkt i framtiden då du uppnått precis det du önskat, målat och drömt om. Fråga dig själv av du ser, hör känner, ev doftar och smakar i denna stund? Lev dig in i framtiden som om du vore där OCH hade nått dina mål. Detta är faktiskt det viktigaste av allt. Att ge hjärnan en bild; en sinnesbaserad upplevelse av vad det är du vill. Så - vågar du fantisera om en fantastisk framtid?


2. Precis om när man knappar in ett mål i sin GPS; en destination, måste GPS:en även veta varifrån du utgår. Skriv därför gärna ner, helt kort för dig själv, vad ditt nuläge är; alltså hur är det nu och vad är det du vill IFRÅN?


3. Försök nu få klart för dig vilka ev hinder som kommer att dyka upp i din väg. Vad kan komma att hindra dig på din väg mot målet? Och framförallt - hur LÖSER du detta på ett enkelt sätt. Var kreativ och flexibel.


4. Vilka styrkor, tillgångar och resurser har du med dig på din resa? Vilka framgångsfaktorer kommer att gynna dig på väg mot ditt mål? Tänk efter nog - säkert finns det en hel del.


5. Planera. Japp, du kommer behöva en plan. En struktur att hålla dig till. Den behöver inte vara komplicerad, utan gärna enkel. Fråga dig själv - för att komma från där jag är nu, till dit jag. Önskar, vad behöver jag då GÖRA? Och HUR?


6. Viktigt när man vill ändra vanor är att känna till att vår fantastiska hjärna är bekväm. Den använder gärna gamla program och ”autopiloter” för att din dag ska flyta på. När du bryter ett gammalt, invant mönster, kommer det mest troligt att kännas annorlunda, kanske motigt, tråkigt, jobbigt etc. Men! Det blir bättre för varje dag som du håller dig till din plan. Och efter 45 dagar har du skapat ett nytt ”mönster i hjärnan och därmed en ny vana. Och nu är det den vanan som kommer kännas bekväm och trevlig.


7. Utvärdera. Ta dig tid att checka in då och då. Minns vart du var. Varför du startade denna resa. Vart det är du vill komma. Det sägs att ett flygplan på väg från punkt A till punkt B är ur kurs större delen av tiden. Men genom att löpande checka in, vara flexibel och göra små, små justeringar, kommer de allra flesta flyg ändå fram till precis den plats de siktade på.


129 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page