top of page

Relation och kommunikationAv alla våra innersta mänskliga begär verkar ingenting att trumfa det att bli sedd och bekräftad.

Det finns något väldigt grundläggande om att erkännas, att ses som en person.

Internet med alla sina underverk och förmågan att koppla samman människor från hela världen uppfyller verkligen delar av detta behov, men den virtuella verkligheten ersätter inte på något sätt verklig mänsklig interaktion på en personlig nivå.


Det påpekar emellertid det faktum att det finns ett verkligt behov av det. En person kan ha otaliga "vänner" eller anhängare på sociala medier, men det ersätter inte riktigt mänskligt konversation.


Alla behöver veta att vad de säger, eller själva faktumet att de är viktiga för någon verkligen är på riktigt, att vi blir bekräftade i det.


Hjärtat längtar efter en mänsklig omfamning, ett lyssnande öra, som visar intresse av det du säger och på riktigt lyssnar på vad du säger.


Psykologiska undersökningar har visat att när människor ständigt befinner sig i en situation där de ignoreras, orsakar detta verklig känslomässig smärta, vilket i sin tur kan komma att orsaka fysiska problem som orsakas av stressen i att ignoreras löpande.


Allt vi uppfattar som kommunikation måste gå genom olika mentala filter för att sedan mynna ut i någon form av beteenderespons. Dessa filter har som uppgift att bestämma vad just du ska komma att fokusera på i det som kommunicerad till dig. Sådant som påverkar din upplevelse och värdet av kommunikationen är dina egna värderingar, dina tankar, tidigare upplvelser med mera.


Ett exempel skulle kunna vara att du är uppvuxen men en föreställning om att alla som är födda på Mars är snattare... Det skulle exempelvis försvåra för dig som jordling att känna tillit till denna marsian när den kliver i din butik. Redan på håll ser du på kläderna att personen kommer från Mars och redan då har dina inneboende värderingar och föreställningar bestämt att du ska agera med försiktighet och misstänksamhet mot denne.Detta är extra viktigt att ha i åtanke då du kommunicerar med andra människor då det faktiskt inte behöver vara så att bara för att du har rätt så har den andra fel!Fenomenologi


Fenomenologi är en effektiv och enkel metod för att effektivisera vårat sätt att kommunicera utan att hamna i konflikt med mottagare. Om du föreställer dig att du och den/de du talar med befinner sig i sin alldeles egna bubbla av verkligheten och du i din så är det enkelt att förstå att om du petar hål på den andres bubbla så uppstår en viss friktion mellan er två...Så för att undvika denna onöda så kan du prova nedanstående teknik.


1. Börja med att prata om fenomenet utan att döma. Ex. Jag såg att tvätten inte var tvättat...

2. Jag känner mig lite irriterad och ledsen

3. ...och tänker att vi hade en överenskommelse om att det var din tur att ta tvätten idag och att det kanske finns någon förklaring.

4. Vad tänker du?


1. FENOMENET

2. KÄNSLAN

3. TANKEN

4. BOLLA ÖVER


LYCKA TILL DÄR UTEhttps://soundcloud.com/user-46368074/holisticpodden-4-relation-och

109 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page