top of page

Bortkastade insatser när grunden fattas - 3 busenkla steg till topphälsa och prestation


Alla ni som har barn. Eller sett ett barn. Eller varit barn. Ni vet. Att om barnet inte fått tillräcklig vila, sömn och återhämtning, så blir det stissigt, grinigt, kinkigt. Det blir svårt att få något att fungera bra. Det är till slut bara att sova på saken som gäller. Ingen lärare i världen skulle vilja lära ut nya mattetal till en klass som har dygnat, eller hur? Samma sak om barnet inte fått mat - jisses, det kan verkligen gå åt skogen. Barn som behöver äta är klassiskt trötta, lättretliga, sega och ofokuserade. Ingen vid sina sinnens fulla bruk skulle låta ett barn hoppa över måltider men ändå förvänta sig harmoni. Och till sist det här med rörelse och aktivitet. Där har vi färska siffror, bla från Bunkeflostudien, där man sett enorma skillnader i resultat och fokus i skolan av aktivitet hos barnen. Barn som bara sitter still fick på min tid ”spring i benen” och ”myror i brallan”. Sanningen är att deras kroppar och hjärnor behöver rörelse för att må bra.Varje Söndag släpper vi ett nytt avsnitt av HOLISTICPODDEN. Till detta - en blog som kompletterar.

Allt detta vet vi. Och det ska vi inte ens tala om de människor som har eller umgås med djur. VILKEN koll de har på detta. Djuret behöver självklart motion och aktivitet i en bra dos. Djuret behöver såklart vila och återhämtning för att må bra, ha hälsa och ev kunna prestera. Och djurets näring är extremt viktigt. De flesta djurägare jag mött, har tom koll på antal mikrogram av olika vitaminer och mineraler djuret behöver för att må bra, ha glansig päls och vara pigg och alert. MEN! När jag frågar djurägaren om vilka näringsämnen hen behöver, blir det oftast tyst. Väldigt tyst. Detsamma med föräldrar. Eller, nja. Tysta blir de inte. Snarare låter det så här; ”jo, jag vet, men….”


Idrottslag. Föreningar. Landslag. Hur tror ni de tänker när de tex ska ställa upp i en viktig tävling eller match? Att sömnen inte är så viktig? Att näringen de intar inte spelar nån roll? Eller att träningen inför inte är så viktig? Skulle inte tro det. Alla toppatleter vet att dessa är både grundläggande och avgörande. Du kan implementera världens nyaste teknik eller de mest avancerade strategier - det kommer varken hjälpa eller spela någon roll, om dessa tre, mest grundläggande faktorer inte tillgodoses.


Så om vi nu vet att dessa tre är helt och hållet avgörande - VARFÖR tror vi då att det inte gäller oss? I vårt privatliv såväl som i vårt arbetsliv. Varför är inte detta topprioriterat i alla organisationer som har för avsikt att både MÅ BRA och GÅ BRA? Det är så självklart uppenbart. Och ändå hoppar vi över det, som om vi stod över fysiologins lagar?


Lyssna på veckans podd om människans busenkla fysiologi, och fundera över vad som vore jätteenkelt och jättegivande för dig att göra. För din arbetsplats att implementera. Komihåg att även små, små förbättringar gör enorm skillnad.


Här är de figurer vi talar om i veckans podd. Kul för dig som, precis som vi, är lite nördigt intresserade av mer, mer, mer fakta och kunskap om vårt fantastiska, mänskliga system.Maslows behovstrappa. Helt logiskt så är träning/aktivitet, näring och sömn/vila i basen; fundamentet.

Aktivitetespyramiden. Skriv ut. Rama in. Sätt upp på väggen. Hemma och på arbetsplatsen. Så, så bra. Hur kan DU får till alla lager?

Den Nobelprisbelönade upptäckten "cirkadiska dygnsrytmen". Fascinerande. Hur mycket finns det att hämta här för dig?

204 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page