top of page

Bättre än nånsin

Vår värld är bättre nu än nånsin! Vi är friskare, vi lever längre, vi har vacciner och antibiotika. Världen är en tryggare plats nu jämfört med förr och vi har ett samhälleligt skyddsnät som aldrig varit bättre. Vi har tillgång till utbildning, vård och omsorg. Vi har tillgång till kunskap och kommunikation via internet, och därmed en enorm möjlighet att påverka och sprida budskap. Vi har till och med uppnått en global nivå på tillgångar som för första gången nånsin räcker till att mätta hela jordens befolkning. Om vi spred ut tillgångarna vill säga, och delade lika. Nu gör vi ju inte det. Ändå mår vi sämre än nånsin, vad det verkar. I alla fall gällande vårt psykiska mående. Är inte det märkligt?I veckans extra efterlängtade avsnitt av HOLISTICPODDEN samtalar vi kring temat "Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra?" (som förövrigt är en boktitel på en bra och mysig bok av Dr Nisse Simonsson; läs den gärna) och ställer oss frågan vad det kan bero på, detta paradoxala.


Den mänskliga kroppen och hjärnan, är det mest fantastiska; mest avancerade och komplette vi stött på i hela universum, hittills. Vi har än så länge inte lyckats skapa en dator eller robot som är så komplett som den mänskliga hjärnan och kroppen. Vår programvara; vårt IOS om du vill, uppdaterades dock senast för ca 40.000 år sedan. Det är anpassat till en helt annat värld än den moderna och snabbt föränderliga tid vi nu lever i. Kanske kan det dåliga måendet förklaras av att vårt kropp och vår hjärna ännu är optimerad för ett liv som jägare och samlare på savannen. I evolutionens värld är 40.000 år endast en blinkning och någon betydande anpassning till en ny tid, har inte hänt.


Vad är det då som skaver? Tja, till att börja med är vi skapade för att röra på oss. Mycket. Använda vår fysiologi. Vi behöver gå, springa, klättra, jaga, krypa, hänga, bygga, vandra, simma, hoppa.,... Vi behöver ca 18.000 steg per dag eller motsvarande rörelser. Det är vad vi är bygga och skapade för. Hur ser det ut idag? Jo vi har skapat en värld där vi knappt behöver röra på oss alls. De allra flesta rör sig alldeles för lite och får lida för det i både kropp och själ.


Vi är även skapade för att jobba rätt hårt för att få tag på föda. När vi väl får tag på föda, är vi programmerade till att äta så mycket vi kan och helst sån föda som är kalorität. Jämför tex suget efter chips och choklad med suget på broccoli och vitkål. Förr i tiden var det viktigt att lagra kalorier när man väl kom över dem. Därför har vi en medfödd preferens för sött i kombination med fett, då denna kombo är optimal för inlagring av fett i våra depåer. Hur ser det ut nu för tiden? Jo, vi har energität mat runt omkring oss hela tiden. Vi har nästan fri tillgång på just kalorier. Och vår hjärna har ännu samma egenskap att få oss att vilja äta mycket och energitätt. Vilket resulterar i att vi lätt överäter. Och dessutom underaktiverar oss. Vilket i sin tur leder till ohälsa, i såväl kropp som själ.

Förr i tiden var det viktigt att vara på sin vakt. Överallt lurade livsfara. Ibland i form av ett vilt djur, ibland i form av väder och vind, ibland i form av för lite eller ingen föda. De "nöjda, glada och obrydda" riskerade att dö av något av dessa livsfaror, innan de ens hunnit fortplanta sig. De mer ängsliga och oroliga typerna, som aktade sig för både det ena och det andra, klarad sig bättre, och fick föra sina gener vidare. Det innebär att vi nu; idag har en hjärna som är framtagen genom evolutionen, till att vara fem gånger så bra på att se potentiella hot, faror, elände, katastrofer och fel, än vad den är på att se det härliga, mysiga, fina, tillräckliga och goda. Vi är helt enkelt skapade för att 1. överleva och fortplanta oss och 2. vara lyckliga och tillfreds.


Att förstå evolutionen och blicka bakåt, kan till viss del förklara varför det skaver när en reptilhjärna möter en digitaliserad väld. Men det finns nog väldigt många fler orsaker, och kring detta möts vi i ett samtal som innehåller både fakta och filosofi. Och en del skratt. Som alltid i HOLISTICPODDEN.


Vad tror du?

30 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

PEPTALK

NACKSKOTT

Comments


bottom of page