STYRKETRÄNA40% av vår totala muskelmassa kommer gå förlorad mellan 20 - 80 års ålder. Av dessa 40% kommer hela 30% gå förlorade efter 50 års ålder. Det ÄR som folk säger - något drastiskt händer med kroppen efter 50. Vår muskelmassa ÄR vår förbränning och dessutom vårt skydd mot skador och förslitningar. MEN - och detta är ett stort men, detta gäller bara om du INTE styrketränar.


Senare tids forskning visar den ENORMA hälsovinsten av att styrketräna regelbundet. Det är SÅ viktigt. Det fina är att det är ALDRIG FÖRSENT att börja. En människa som är 90 år är lika träningsbar som en människa som är 20 år. Skillnaden är dock att om du redan är i väldigt god form, kan regelbunden träning leda till en muskel ökning på några procent per år, medan en äldre individ kan öka sin muskelstyrka med ca 100-150%. Det är ju ENASTÅENDE, eller hur?


Vi vet dessutom att det är viktigt att våra barn styrketränar från tidig ålder, men för barn kanske träningen inte handlar om att stå på gym och lyfta hantlar, utan snarare att vara aktiva; att hoppa, klättra, krypa, hänga, springa och ha kul. Under uppväxten lär vi kroppen att röra sig. För att kunna lära sig rörelser korrekt, krävs en viss styrka i kroppen och allra mest i bålen. Om den styrkan fattas, kan vi inte lära oss att göra en rörelse korrekt utan lär in en felaktig rörelse, som förr eller senare kommer att leda till problem, skador och förslitningar i rörelseapparaten. För första gången nånsin råder en oro bland läkare och specialister, för framtiden för de som nu växer upp. Oron gäller att våra barn nu för tiden inte får den belastning av skelett, muskler, leder och ligament, som är så nödvändig för att utveckla en strak och hållbar kropp. Det går inte att sägas tydligare - vår människokropp är skapad för att röra på sig dagligdags. Mycket.


Muskler har inga ögen och vet faktiskt inte vad det är som belastar dem. Därför kan man turligt nog styrketräna nästan var som helst; det måste inte vara ett flådigt gym. Att arbeta i trädgården, att lyfta stockar och stenar, att klättra i träd …. Allt kan vara styrketräning och det bara belastar till uttröttning.


I veckans avsnitt av holisticpodden, pratar vi passionerat om styrketräning och dess enastående effekter på vår hälsa. Ta dig tid att lyssna och lägga in ännu mer vetande i din kunskapsbank. Bli peppad att ta styrketräningen på allvar och bli upplyst om hur lite det faktiskt behövs.


Ha en stark dag!


/ Anna PT

155 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Detox

NU KÖR VI!

BRA START

  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle

© 2020 by form holistic