Hållbarhet


Hållbarhet - vad ÄR det egentligen? Alla har vi hört ordet nämnas. Rätt ofta dessutom, på sistone. Ordet hållbarhet används flitigt och personligen är jag smått allergisk mot modeord om de inte lever upp till något; står för något. Hållbarhet som begrepp har dock massor av innebörd och är viktigt som tusan. Jag hoppas och tror att vi kommer tala allt mer om hållbarhet, efter att i några decennier kört vilse rätt rejält kring just hållbarhet för både människa och miljö.


Människan har aldrig förr haft det bättre - ändå mår vi allt sämre, sägs det. Samtidigt ser vi hur vår miljö också mår allt sämre. Om fortsätter behandla vår miljö som om vi levde i en värld av obegränsade resurser, så kommer det inte att fungera. Det är ohållbart att bete sig så som vi gjort under ett antal decennier. Vi måste snabbt och effektivt hitta, inte ett utan flera, sätt att dra i bromsen och vända utvecklingen för vår miljö.


Buntlandsrapporten som släpptes år 1987 slog fast att ”En hållbar utveckling är en utveckling som tillfredsställer dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjlighet att tillfredsställa sina behov.” Målet var och är att människan ska kunna leva på en planet med begränsade resurser. Vi behöver hitta hållbarhet i våra ekosystem; jordens och människans.

Vi ser en ökande trend av sk välfärdssjukdomar; alltså sjukdomar och ohälsa som uppstår till följd av de val vi gör vi livet. Faktum är att livsstilsrelaterad ohälsa orsakar flest dödsfall nu för tiden. Genom att röra på oss alldeles för lite, genom att sitt stilla alldeles för mycket, genom att äta mat som inte ger oss hälsa, genom att ägna oss åt alkohol och droger, genom att utsätta våra system för alldeles för hård press och stress utan tillräcklig vila och återhämtning; genom dessa faktorer, skapar vi vår egen ohälsa; något som blivit inte bara möjligt utan till och med normalt i vår tid.


Jag kan inte låta bli att se allt med ett barns ögon och tänka att alla delarna egentligen går hand i hand. Jag menar; människan behöver röra på sig mer på hälsans skull. Miljön behöver att vi använder mindre resursslukande transportmedel. Och ekonomin skulle må bättre om vi lade mindre medel och resurser på tex transport i de fall när via faktiskt kan och bör ta oss fram för egen maskin. Tänk om man kombinerade dessa tre? De går ju hand i hand. Det vore bra för alla. Mer obekvämt ja. Med tidskrävande ja. Men bättre för hälsan, miljön och ekonomin. Ett citat rörande just detta, skickar rysningar längs ryggraden:


-"Vi är den första generationen som kan utrota fattigdomen och den sista som kan bekämpa miljöförstöringarna", sade Ban Ki-moon. om de globala målen för hållbar utveckling från FN 2015.


Om vi talar om hållbarhet i arbetslivet så måste vi tala om ett hållbart liv dygnet runt. Vi behöver skapa en miljö och sätta en kultur som gör det möjligt för individen att finna sin balans i livet. Må bra och ha hälsa är något man lever timme för timme, inte något man går till för några timmar och sedan går ifrån. En icke hållbar arbetsplats slösar med resurser. Hög omsättning på personal talar ofta för att ledningen inte lyckas med att skapa den tydlighet, energi och engagemang för borgar för en hållbar arbetsplats med välmående personal.


Ordet hållbar må vara lite nytt och trendigt, men innehållet är knappast nytt, avancerat eller svårt. Tvärtom handlar det om att använda sunt förnuft och ta det där viktiga steget från ord till handling. Det vara vara enkla saker som att respektera människans fysiologiska grundbehov. Se till att få både rörelse, näring och återhämtning i tillräcklig mängd. Att det finns utrymme för just detta, från dag till dag. Se till att få det mått av tydlighet i både arbetssätt och rollfördelning som vi människor behöver för att finna ro. Se till att skapa utrymme för engagerade ledare och chefer som ser, hör och bekräftar var och en och följer upp arbetet löpande, för att skapa en känsla av mål och mening. Såna enkla grundläggande saker.


Vad tänker du om hållbarhet? I ditt liv? På din arbetsplats? Vilka små men enkla förändringar skulle göra din situation mer hållbar?


PS - lyssna gärna på veckans avsnitt av HOLISTICPODDEN, där vi talar om just hållbarhet och bjuder på en mix av fakta och filosofi. Upplysande.

50 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Detox

STYRKETRÄNA

NU KÖR VI!

  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle

© 2020 by form holistic