Att våga vara autentisk

Uppdaterad: 26 jan 2019
Autenticitet - vad innebär det för dig? I veckan podd känner vi på ett ord som är både lite svårt att uttala och lite svårt att greppa. Ändå är det väldigt aktuellt och, tror vi, efterlängtat. I värld där yta både displays och belönas, blir det där som känns genuint, äkta och på riktigt, eftersträvansvärt. Även om avsikten bakom vårt tjusiga beteende på tex Instagram, är fin, så känns det skönt och härligt att ibland få se bakom kulisserna och in i det som är på riktigt. Eller hur? Och det är precis det vi pratar om i veckans podavsnitt - att ha modet att våga vara sig själv, så som man faktiskt är. På gott och på ont.


Om man googlar ordet autentisk, kommer följande förklaringsord upp: äkta, verklig, sann, tillförlitlig, pålitlig.Alltså, att en människas inre värden och värderingar är detsamma som det man väljer att visa upp i beteende och handling. Motsatsen till autentisk är att vara fiktiv, uppdiktad, tänkt, teoretisk. En ickeautentiskt människa är alltså någon som tex känner, tycker och är på ett visst sätt, men säger och visar något annat.

För mig är ordet ärlighet ett av mina tio absolut viktigaste. Jag gillar ärlighet och föredrar en brutal sanning över en vacker fasad. Jag uppskattar människor som törs vara sig själva och visa sina alla sidor; de ”fina” och de ”mindre fina”. Det känns ärligt, schysst, öppet och bussigt att våga vara sig själv, tycker jag. Ändå är det något som många jobbar ett helt liv med - att våga vara sig själv fullt ut.


Så varför gör vi det inte bara? Tja, en av våra viktigaste behov som människor är att bli socialt bekräftade och accepterade. Detta ligger i våra gener och härrör från att vi en gång i tiden var beroende av flocken. Det är grundläggande livsviktigt för oss att få vara ok inför andra. Även om vi nuförtiden VET att vi inte måste ha flocken; vi klarar oss ändå. Vi kan hitta en ny flock, om så behövs, så finns rädslan och tvekan inom oss ändå där. Därför är det. Ju både fint och lite gulligt att vi är så pass bekräftelsesökande som vi är, tex på sociala medier men även i andra sammanhang.


Jag kan inte låta bli att fundera över hur världen skulle kunna se ut om vi alla gjorde en superenkel sak till en vana - att stanna upp, se och bekräfta andra människor. Det är ju inte ens svårt! Det är gratis. Det går på nolltid. Och det känns såååååå bra. För alla inblandade.


Nu tycker jag att du ska söka up vår podd och ta del av de värdefulla tankefrön som finns där. Vem vet när de börjar spira och gro?


Vi önskar dig en riktigt fin vecka. Kanske med inspiration till ett mer autentiskt sätt att vara? Nästa avsnitt av podden kommer med grundläggande supertips samt ett bonusmaterial som du kommer att älska. Vi ses då med.


Kram Anna & Niki

111 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle

© 2020 by form holistic