Att bryta gamla mönster och bygga nya, bättre

Uppdaterad: 29 apr 2019

28/4 2019

Att bygga spiraler

Har det hänt någon gång i ditt liv att du hamnat i flow, utan att riktigt veta hur det gick till? Bara plötsligt konstatera att just nu går allt himla bra. Kanske har du till och med trott att det var en slump att du hamnade där du hamnade. Vilket sett så klart inte var. Kanske har du tillockmed stannat upp och tänkt att om det går så här bra nu, så måste det snart vända. Det här är för bra för att vara sant. Kanske har du tillockmed, medvetet eller omedvetet börjat självsabotera. För att ”återställa balansen.”


I veckans avsnitt av HOLISTICPODDEN pratar vi om hur varje tanke leder till en känsla, som lägger till grund för ett beteende som i sin tur ger ett resultat. Det är så det fungerar när man följer händelseförloppet med myrsteg. Vanligtvis är vi inte medvetna om alla dessa steg i processen och hur vi är med och påverkar, utan finner oss i stället ”plötsligt” stå där med ett visst resultat och undra över eller bara konstatera att ”så här blev det”.

Alla vi människor har vad man kan likna vid ett ”filter” genom vilket vi silar ALLT vi är med om och upplever. Alla har vi vårt eget, unika filter. Detta filter har skapats för dig genom allt du hittills varit med om, upplevt och tyckt, tänkt och känt något om. Detta filter är tex orsaken till att två personer kan ställas inför exakt samma situation och uppleva två helt åtskilda saker. I den ena kan händelsen landa mjukt och tryggt, i den andre kanske samma händelse skapar oro och otrygghet.


Ofta är situationen du ställs inför inte möjlig att påverka. Den enda du kan påverka, är dig själv. Hur du förhåller dig till situationen kommer att göra hela skillnaden.

Ibland förhåller vi oss till det som händer, väldigt ensidigt. Vi har ETT perspektiv och när det inte blir som vi tänkt oss, lider vi av det, men beter oss ändå som om vi hellre står kvar och banka huvudet i väggen, från samma håll och med samma perspektiv, än att byta perspektiv.

Att ramändra är ett begrepp inom coachingen och betyder helt enkelt att du byter ut ramen för det du står inför, för att skapa en ny betydelse. Precis som att din favorittalva kommer att få helt olika uttryck om du väljer att rama in den i en stor, vit, futuristisk ram, en tung, gammal, mörk träram, en prålig guldram eller ingen ram alls, så kommer din upplevelse att te sig helt annorlunda om du ramändrar kring den.


”Change what it means to you” betyder att situationen är exakt densamma, men du får innehållet att betyda något annat, för att komma ur ett låst, okreativt läge där du bara sitter fast. Bra frågor att ställ sig själv kan du vara:

 • Vad skulle detta också kunna betyda?

 • Hur skulle jag kunna tänka för att känna på ett annat sätt?

 • Vad skulle jag kunna göra för att det här ska kännas annorlunda?

 • OM det här var en möjlighet för mig, hur skulle jag då förhålla mig?

 • Vad skulle kunna vara bra med det här?

 • På vilket sätt är detta intressant?

 • Hur hjälper detta mig at bättre nå mina mål?

 • Vad skulle min bästa kompis säga om det här?

 • Hur ter sig detta ur ett helikopterperspektiv?

 • När skulle jag kunna skratta åt det här?

 • På vilket sätt skulle jag berätta om det här för att göra det tillo en rolig historia?

Så en viss situation passerar in i vårt system, via vårt personliga filter. Det ger upphov till en automatisk (negativ) tanke. Detta väcker en känsla i oss. Känslan frisätter ett svar i vår kropp och påverkar vår stressnivå, vår hållning, mimik, spänningsgrad, andning; allt. Utifrån det läge kroppen nu känner och upplever situationen, kommer vi att bete oss på ett visst sätt. Hur vi beter oss skapar ett resultat. På kort sikt. Och så småningom får du en långsiktig effekt, om detta beteendemönster fortsätter och förstärks. Är det en negativ, automatisk tanke som dyker upp så är det risk för att en negativ, nedåtgående spiral börjar ta form. En såkallad ”viscious cycle.”
Det fina är dock, att våra tankar inte äger oss - vi äger dem. Genom att stanna upp och bli medveten om sina myrsteg, kan man även börja välja andra, alternativa tankar, tex genom att använda frågorna från omramning. Genom att välja en annan tanke, kommer du att få en annan känsla. Med en annan, bättre känsla, kommer du få ett nytt, bättre resultat. Om du fortsätter bygga denna uppåtgående spiral, har du. Skapat dig ett nytt mönster och bygger därmed även grund för fortsatt framgång.

Kan det vara så enkelt? Ja, ibland är det som Kay Pollac säger: -”När det känns lätt så är det rätt.” Sen är det också så att det du fokuserar på, växer. Genom att stanna upp och välja ett bättre förhållningssätt, och genom att även fortsätta göra det, blir det så småningom alltmer lätt.Vilken gammal, mossig, givande tanke skulle du vilja ändra på, om det var både lätt och effektivt?


/ Anna

90 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Detox

STYRKETRÄNA

NU KÖR VI!

 • Facebook - White Circle
 • Instagram - White Circle

© 2020 by form holistic